Päätin pistää koronakriisiä pataan ja tukea kanssayrittäjiä omalla luonnosvihollani. Samalla saan tilaisuuden verkostoitua ja tuottaa hyvää mieltä.
Some-kampanjallani haluan kannustaa muitakin viestimään, vaikka pajassa muuten hiljenisikin. Sosiaalisessa mediassa, omilla verkkosivuilla tai muulla viestinnällä, vaikka pirauttamalla asiakkaalle, voi ja kannattaa nyt kertoa, miten itse voi palvella tässä kriisin myllerryksessä. Miksei voisi samalla kysäistä olisiko verkostossa tai asiakkaalle tarpeita, joissa juuri sinä voisit auttaa. Vaikka fyysiselle työpisteelle joutuisikin nyt laittamaan lapun luukulle, kannattaa silti pysyä verkoston ja asiakkaiden mielessä. Nyt on erinomainen aika tarkastella niitä pitkän tähtäimen suunnitelmia ja miettiä, miten tulevaisuudessa haluaa palvella asiakkaitaan. Onko ehkä jokin kehitysprojekti jäänyt ajanpuutteen vuoksi tekemättä? Olisiko sille nyt aikaa? Lisäksi kannattaa muistaa, että muillakin ihmisillä voi nyt olla enemmän aikaa olla sosiaalisen median kanavien äärellä. Mikset siis sinäkin olisi siellä? Ja ennen kaikkea nyt on tärkeää luoda hyvää henkeä ja meininkiä. Miten tämä toimii? Piirrän ruutuvihkoon luonnoksen (pien)yrittäjän palveluun tai tuotteeseen liittyen. Otan kännykällä kuvan ja postaan sen Luova maalainen -Instagram sekä Facebook -tileille. Aihetunnisteena käytän #luonnostukee sekä luonnollisesti tägään myös yrittäjän ja ripottelen liudan sopivia aihetunnisteita mukaan. Jos haluat yrittäjän mukaan kampanjaani niin laita minulle sähköpostia. Tämä ei maksa mitään. Taide- ja käsityötori Ihanuus Taide- ja käsityötori Ihanuus on mahtava esimerkki nopeasta reagoinnista ja uusien ratkaisujen keksimisestä sekä siitä yhdessä tekemisestä ja toisten jelppimisestä. Logosuunnittelussa minulla on pari erilaista työskentelytapaa. Toisaalta voin lähteä liikkeelle tutkimalla, toisaalta taas saatan saada niin sanotun kuningasidea ja logo osuu maaliin kerrasta.
Molemmissa tavoissa muotoiluprosessi on kuitenkin sama. Kuningasideankin taustalla on aina tietoa. 1. Tiedon hankinta 2. Ideointi 3. Karsinta 4. Viimeistely Viime vuoden loppu puolella tein aloittavalle majoitusyrittäjälle logon. Ennen työhön ryhtymistä oli kulunut usea kuukausi siitä kun kävin ensimmäiset keskustelut työstä. Vierailin kahteen otteeseen aamiaismajoituskohteessa remontin keskellä ja kurkistelin yrittäjien kanssa komeroihin ja istuin kuuntelemassa heidän visioitaan ja paikan historiaa. Muistiinpanoja syntyi sievoisesti. Itse logon suunnitteluun tartuin vasta viime tingassa mutta hyvässä flowssa. Keskustelujen aikana syntynyt idea oli saanut tekeytyä ja oli valmis paperille. Fyysinen piirtäminen ja kuvankäsittely otti vain hetken aikaa. Asiakas hyväksyi logon pienillä muutoksilla kerrasta. Logon piirtäminen onnistui sujuvasti, koska kolme muuta prosessin vaihetta oli jo koluttu läpi keskusteluissa ja pohdinnoissa. Joskus taas toimeksianto ei aluksi kipinöi lainkaan. Myöskään asiakkaan haastattelusta ei meinaa saada lisäpontta ideointiin. Silloin turvaudun luoviin työkaluihin. Suosikkityökaluni varsinkin logosuunnitteluprosessissa on Moodboard. Tunnelmia luotaavalla työkalulla on kätevä kurkistaa asiakkaan mieltymyksiin. Kerään runsaasti kuvallista aineistoa vastaavista logoista ja annan kuvat asiakkaan arvioitavaksi tykkään / en tykkää -periaatteella. Aineistoa kootessani pääsen samalla tekemään analyysiä ja ehkä vähän Benchmarkkaamaan miten muut ovat tehneet ja miltä kovimmat kilpailijat näyttävät, mikä on arvokasta taustamateriaalia luovalle prosessilleni. Moodboardin tunnelmien perusteella ryhdyn luonnostelemaan asiakkaalle logoehdotuksia. Luonnosvaiheessa teen yleensä itse jo karsinaa ja pyrin esittämään asiakkaalle jo aika pitkälle vietyjä luonnoksia, vaikka poikkeuksiakin on. Joskus saatan heittää muistilehtiön kulmaan piirretyn skissin asiakkaan hyväksyttäväksi jatkoon. Molemmissa tavoissa asiakas vaikuttaa logon syntyyn keskeisesti. En valitse työskentelytapaa ennakolta vaan täysin tilanteen mukaan. Välillä myös käytettävissä oleva aika vaikuttaa työskentelymetodeihin. Mikäli aika on kortilla voidaan luova prosessi pakottaa käyntiin työkaluilla. Joskus asiakkaalla itsellään on vahva visio logosta, jolloin otan sen lähtökohdaksi, mutta usein silti tunnustelen juttelemalla tai esimerkiksi juuri Moodboardin avulla yrityksen tunnelmaa ja taustoja. Hopunen on nyt Luova maalainen.
Niin, ihan virallisesti vaihdoin toiminimeni nimen Hopusesta Luovaksi maalaiseksi. Hopunen tuli aikanaan yrityksen nimeksi, sillä tein paljon hevosaiheisia töitä. Hevonenhan on viron kielessä hobune. Opiskeltuani Viron taideakatemiassa oli luontevaa valita yritykseni nimeksi suomalainen väännös Hopunen. YAMK-opintojeni yhteydessä vuonna 2016 huomasin olevani aika maalainen kaupunkilaisten joukossa. Niinpä päätin olla luova maalainen, ihan oikeasti. Vuonna 2019 työkenttäni on laajentunut hevosaiheista laajasti muillekin aloille, joskin maaseudun ja maakuntien tomerat yritykset ovat keskeisiä asiakasryhmiäni. Tuli siis pätevät perustelut jättää Hopunen ja vaihdoin yritykseni nimeksi Luova maalainen. Hopunen elelee toistaiseksi edelleen maker-doer-henkisen verkkokauppani nimessä. Samaan syssyyn tein myös ilmeuudistuksen ja logossa komeilee tästä eteenpäin kissan kokoisena LUOVA MAALAINEN. Koska meno on välillä aika juurevaa ja metsäistä, näkyvät nämä elementit myös tekstilogossa. Ja eihän kuvittaja nyt tietenkään pelkkää tekstilogoa voi tehdä! Luova maalainen vaihtaa vuodenajan mukaan ilmeen väriä, niinhän oravatkin ja lehtipuutkin tekevät. Myös verkkosivujen ilmeessä taustakuva heijastelee vuodenaikoja. Nyt aloitin reippaasti talvikaudella vaikka vielä syksyä vietetäänkin. Anna Miksi ihmeessä meidän on välillä niin vaikea tehdä uusia asioita ja uskaltautua epämukavuusalueelle?
Tuuppasin itseni epämukavuusalueelle ja kirjoitin Ruovesi-lehden blogiin tunnelmia pyörän selästä. Someen vilahti jo Pelismon graafisen suunnittelijan hanskojen vaihtovideo, joten olen virallisesti aloittanut yhteistyön Mainostoimisto Pelismon kanssa.
Katso hanskojen vaihtovideo Pelismon Facebook-sivuilta. Lisää Pelismon palveluista täältä. Olen kevään aikana harrastuksenani käynyt parkourohjaajakouluksen läpi ja kirjoitin Ruovesi-lehteen ajatuksiani siitä, miksi minä ihastuin parkouriin. Ruovesi-lehden blogiin.
Myös somesta löytyy poimintoja parkourohjaajakoulutuksesta. Sain kuvittavana graafisena suunnittelijana herkullisen tilaisuuden visualisoida Ruoveden kunnan strategia vuonna 2017, kun uutta strategiaa suunniteltiin. Strategiatyöpajojen tuloksia lähdimme tuoreen kunnan kehityspäällikkö Sirkku Mäkelän kanssa sovittelemaan erilaisiin strategian kuvauksen malleihin.
Palvelumuotoilu
Honkalakoti ry täytti pyöreitä vuosia ja suunnittelin kutsukortit juhlatilaisuuksiin. Kävin kysymässä asiakkailtani mitä mieltä he ovat Luoviksen palveluista.
Annan kanssa yhteistyö on ollut erittäin joustavaa ja sujuvaa. Ensin kun lähdetään tekemään työtä käydään läpi, mihin ongelmaan tai tilanteeseen haetaan ratkaisua. Anna lähettää vaihtoehtoja, joista viedään asiaa eteenpäin. Sirkku Mäkelä, Ruoveden kunta Ruovesi-lehti on vuosia tehnyt Annan kanssa yhteistyötä. Anna on taitava, innovatiivinen ja mukava ihminsen ja erinomainen graafikko, jolla on aina ideoita, joita sitten jalostetaan tavalla tai toisella eteen päin. Anu Kuivasmäki, Ruovesi-lehti |
Anna
Luova maalainen ja Arkisto
April 2020
Kategoriat
All
|